Az alábbiakban küldöm Nektek a SziSza baráti körének 2020. július 4 – 11. között tervezett utazásának 7. napi programját. Kérem, hogy a lap alján található kommentekbe írjátok le észrevételeiteket, hozzá(M)szólásaitokat! Kérem azokat, akik még nem jelentkeztek “előzetesen“, de érdekli őket a franciaországi utazás, írjanak nekem. Ezen fontos információ nyomán tudhatom, hogy hány főre foglaljam a szállásokat és szervezzem a programot! Várva visszajelzéseiteket……..KÖSZÖNÖM!

Bízva abban, hogy ismét sokan leszünk és egy újabb felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak!

FIGYELEM!

Ma-holnap küldöm az utolsó nap programját és a költségvetésre vonatkozó adatokat! Kérem, hogy készüljetek a jelentkezési szándékotokkal, mert a repülőjegyeink opciója hamarosan lejár!

HAMAROSAN VÁROM A KONKRÉT JELENTKEZÉSEKET!

Az utazás a SZiSZa és a Travel Mind utazási iroda közös szervezése!

NOYON: A MIASSZONYUNK KATEDRÁLIS

Noyon városa már a középkorban is a Párizstól északra elterülő vidék egyik fontos központja volt. Nem véletlen, hogy 1150 és 1290 között itt építették fel az egyik legrégebbi csúcsíves boltozatú épületet / La cathédrale Notre-Dame de Noyon /. Itt született Kálvin János, a reformáció egyik legnagyobb alakja. Szülőháza helyén, ma egy fontos múzeumot találunk.

KATEDRÁLIS ÉS A PÜSPÖKI REZIDENCIA

A katedrálist 1145-ben kezdték építeni, így ez az egyik legrégebbi gótikus templom a világon. Látogatásunk során együtt fedezzük majd fel azokat a építészeti és szobrászati díszítő elemeket, amelyek ezen kornak és ennek a templomnak stílusát jellemezték. A templomhoz tartozott egy középkori püspöki rezidencia és épületegyüttes is, amelyet ugyancsak meglátogatunk.

LES HORTILLONNAGES D’AMIENS

A “hortillon“, avagy “kis-kertecskék” egy picardiai tájszólásból ránk maradt kifejezés, amely a latin “hortus“, azaz kert szóból ered. Az Amiens-től keletre fekvő egykor mocsaras vidék, csatornarendszerével ma 300 hektáros mesés, zöld területet fed le.

UTAZÁS EGY CSODAORSZÁGBAN

Bárkákra szállunk és egy órán át csónakázunk a csatornarendszer vizein. Vezetőink megmutatják nekünk azokat az eldugott részeket, ahol a helyhez köthető különleges állatvilág lakik. Felhívják majd figyelmünket azokra az érdekes növényekre, amelyek gazdagítják ezt a “félig vadon” világot. Találkozhatunk majd a kiskertjeikben munkálkodó és itt pihenő franciákkal is.

A KLASSZIKUS GÓTIKA GYÖNGYSZEME

A “Cathédrale Notre-Dame d’Amiens” néven ismert templom a gótikus építészet úgynevezett “klasszikus” időszakában épült. Méreteit tekintve ez Franciaország második legnagyobb temploma: belső tér: 200 000 m3 , hossza: 145 méter, magassága: 42,30 méter. Impozáns adatok…, ugye?

A HIT ÉS A GÓTIKUS MŰVÉSZETEK LABIRINTUSÁBAN

Ez a templom egy valóban lélegzetelállító “kő-csipke-csoda“. Kapuzatának szobrai, a szentély stallumainak fafaragványai segítenek majd bennünket abban, hogy megértsük a középkori, gótikus szobrászat lényegét. Hogyan és miért helyeznek útvesztőt a katedrális padlózatába? Mire szolgált ez és milyen fontos üzenetet hordoz a motívum a hívő emberek számára? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük majd a válaszokat!

ÉLMÉNYSÉTA, VISSZA A KÖZÉPKORIG

A katedrálistól pár lépésre található “Saint-Leu” kerület, a város festői szépségű része, ahol egy kellemes délutáni sétát teszünk majd. A XIII. század eleje óta Amiens lakói, egy – a Somme folyóból táplálkozó – csatornahálózatot alakítottak ki. Itt telepedtek meg a textiliparban dolgozók, a hordókészítők, a molnárok….., és virágoztatták fel a várost a középkori időszakban. Hogyan éltek, dolgoztak itt? Mit tudunk ünnep és mindennapjaikról, meséikről és szerelmeikről?

VERNE GYULA VAGY JULES VERNE HÁZA

A gyermek és fiatalkorunk híres regényeinek szerzője itt élt és alkotott Amiens-ben, 18 éven keresztül. /1882 – 1900/ Ellátogatunk házába, amely ma múzeumként várja a Jules Verne rajongókat. A több mint 30 regényét, a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alkotásaiként tartjuk számon. Kiemelkedő művei között szerepel a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogof Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé,…..és a lista valóban hosszú. A korában fantazmagóriának tekintett utazások mára szinte kivétel nélkül megvalósultak! Milyen ember volt valójában az, aki mindezt elképzelte és megjósolta nekünk szórakoztató írásaiban?

FÉNY ÉS HANGJÁTÉK, AMIKOR A KATEDRÁLIS ÉLETRE KEL

Besötétedés után, természetesen ott fogunk állni a katedrális homlokzata előtt, hogy megcsodáljuk a közel 1 órás fény és hangjátékot. A vetítés fényei és színei életre keltik majd a hajdani színekben pompázó templom homlokzatát és a rajtuk álló szobrokat. Elmondhatatlan élmény vár ránk!

ESTI SÉTA AMIENS-BEN

Gyönyörű nyáresti séta vár ránk a nap befejezéseként. Többek között ellátogatunk a “Quai Bleu” azaz a “Kék peron” kerületbe, ahol a hívogató fények és gasztronómiai élmények várnak ránk. Kihagyhatatlan élmény…….!

Az éjszakánkat Amiens belvárosának egyik hoteljében töltjük!

Szeretettel várom a visszajelzéseket, az előzetes jelentkezéseket az alábbi kommentekben! Köszönöm a program népszerűsítését a baráti körötökben!

István

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések