Az alábbiakban küldöm Nektek a SziSza baráti körének 2020. július 4 – 11. között tervezett utazásának 4. napi programját. Kérem, hogy a lap alján található kommentekbe írjátok le észrevételeiteket, hozzá(M)szólásaitokat! Kérem azokat, akik még nem jelentkeztek “előzetesen“, de érdekli őket a franciaországi utazás, írjanak nekem. Ezen fontos információ nyomán tudhatom, hogy hány főre foglaljam a szállásokat és szervezzem a programot! Várva visszajelzéseiteket……..KÖSZÖNÖM!

Bízva abban, hogy ismét sokan leszünk és egy újabb felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak!

Baráti üdvözlettel: István

FIGYELEM!

Ezen a héten küldöm a további napok programját és a költségvetésre vonatkozó adatokat! Kérem, hogy készüljetek a jelentkezési válaszotokkal, mert a repülőjegyeink opciója mindjárt lejár!

Az utazás a SZiSZa és a Travel Mind utazási iroda közös szervezése!

**A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

ÉMILE ZOLA ÉS A GERMINAL FÖLDJÉN…

Nord-Pas-de-Calais régióban 339 “terril” található. A mesterséges dombokat a bányászat során a vájatokból kiemelt olyan ércben szegény kőzetekből emelték, mint például a csillámpala. Az észak felé vezető utunk során ezek között fogunk szlalomozni, miközben elmesélem a szénbányászat múltját, jelenét és jövőjét. A múlt eseményeit Zola Germinal című művében olvasható történetek gazdagítják majd!

LEWARDE, EURÓPA NAGY BÁNYÁSZMÚZEUMA

A Lewarde városka mellett található Delloye bányarendszere, ahol mintegy 60 éven át / 1911 – 1971 / folyt a szénkitermelés. Fénykorában, 1927-ben a járatok már 360 méter mélységbe hatoltak. Ma itt található Európa egyik legnagyobb bányamúzeuma. Több mint 7000 tárgy, 550 000 fotó és 500 film gazdagítja a múltunk ezen fontos emlékéről kialakított képet. Mintegy 2 órás látogatásra indulunk,…… sisakban, lifttel,……. föld alatti járatok várnak ránk.

A BÁNYA-MÚZEUM JÁRATAIBAN

Helyi vezetőnk segítségével megismerhetjük a bánya történetét, megtudhatjuk, hogy hogyan történt a szénkitermelés a különböző időszakokban, és képet alkothatunk az itt dolgozó munkások nehéz mindennapjairól.

ARRAS, FLAMAND VAGY FRANCIA FÖLD VÁROSA?

Arras, a Pas-de-Calais megye adminisztratív és történelmi fővárosaként ismert. Az első világháborúban sokat szenvedett helység története, a szénbányászat mellett összefonódott a textilipar történetével is.

Fakultatív ebéd, szabadidő!

ARRAS A “FRANCIA BRUGE“?

A város szívét, két egymáshoz kapcsolódó világhírű barokk tér képezi. Ezen egyedülálló építészeti csoda felfedezése lesz a városlátogatásunk fő programja. Az árnyékos árkádok jótékony védelme alatt sétálva mesélhetek majd mindarról, ami ezen terek múltját gazdagították és jelenét fémjelzik. Jelzem, a város csak 1659-ben, a Napkirály által megkötött “Traité des Pyrénées” békekötés után vált francia területté,……innen a flamand hatás!

FLAMAND – FRANCIA ÉPÍTÉSZET

A “flamboyant gótika” stílusjegyeit magán viselő harangtornyot 1501-ben kezdték építeni. Természetesen fel fogunk kaptatni a ma kilátókánt szolgáló toronyba,…… a nehezebben gyaloglóknak ki fogom udvarolni a liftet! Innen gyönyörködünk majd a tájban és a lábunk alatt elterülő barokk terek házai által kínált látványban. Megbeszéljük majd, mi jellemezte a flamand építészetet, díszítőművészetet. Természetesen rámutatok majd arra is, hogy hogyan lehet ezeket leolvasni….!?

EGY MESÉS FÖLD ALATTI VILÁG

A Főtér alatt egy föld alatti város rejtőzik. Ezt a három szintes járatrendszert, a XIV. század óta “Les Boves” néven ismerjük. Hogyan alakultak ki, kik és miért bányászták innen a köveket és mire használták ezeket a járatokat? Ezekre a kérdésekre majd a helyi idegenvezetőnk fog válaszolni!

A “CHEMIN DES DAMES” HÍRES CSATÁI ÉS HŐSI TEMETŐI

A “Chemin des Dames” nevet egy Laon és Reims között vezető út viseli. Az Első Világháború idején itt húzódott az a sok csatát látott frontvonal, melynek sokszor névtelen hősei nyugszanak a Targette névre keresztelt temetőkben. Találunk itt francia, kanadai és érdekes módon német katonai sírokat is…..! Ellátogatunk majd hozzájuk!

AZ “OPÁL TENGERPART” FŐVÁROSA

A “Côte d’Opale” egy észak-franciaországi tengerpart neve. Ez a vadregényes vidék a belga határtól egészen a pikárdiai partszakaszig tart. Jó időjárási viszonyok esetén, szemben láthatóak a La Manche csatorna túloldalán húzódó Angliát határoló sziklák. Ezen az opál vidéknek titulált terület központjába, Boulogne-sur-Mer városába érkezünk a késő délutáni órákban.

NAUSICAÁ, AVAGY A VÍZ ALATTI VÁROS

Boulogne-sur-Mer városába érkezve, annak egyik leghíresebb nevezetességébe a Nausicaá tengeri központba látogatunk majd el. Ez az 1991-ben megnyitott központ, Európa legnagyobb akváriumát kínálja az odalátogató turistáknak. A 10 000 m3 vizet magába fogadó medencék, tökéletes tengeri környezetet és élővilágot teremtenek az itt élő állatok és a látogatók nagy örömére!

NÉMO KAPITÁNY VILÁGÁBAN…

A Nausicaá egy olyan központ, amely a tenger és az ember intim találkozásának színtere. A különböző méretű medencékben /akvárium, terrárium/ karnyújtásnyi távolságból figyelhetjük meg a tenger ezerszínű élővilágát és annak mindennapjait. A mintegy 17 millió liter tengervízben 60 000 állat és növényfaj él harmóniában a környezetével!

Az éjszakánkat Boulogne-sur-Mer városában, vagy környékén töltjük!

Szeretettel várom a visszajelzéseket, az előzetes jelentkezéseket az alábbi kommentekben! Köszönöm a program népszerűsítését a baráti körötökben!

István

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin
Hasonló bejegyzések