Az alábbiakban küldöm Nektek a SziSza baráti körének 2020. július 4 – 11. között tervezett utazásának 3. napi programját. Kérem, hogy a lap alján található kommentekbe írjátok le észrevételeiteket, hozzá(M)szólásaitokat! Kérem azokat, akik még nem jelentkeztek “előzetesen“, de érdekli őket a franciaországi utazás, írjanak nekem. Ezen fontos információ nyomán tudhatom, hogy hány főre foglaljam a szállásokat és szervezzem a programot! Várva visszajelzéseiteket……..KÖSZÖNÖM!

Bízva abban, hogy ismét sokan leszünk és egy újabb felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak!

Baráti üdvözlettel: István

Az utazás a SZiSZa és a Travel Mind utazási iroda közös szervezése!

**A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

COMPIEGNE, A CSÁSZÁROK PALOTÁJA

Az Oise és az Aisne folyók torkolatánál, egy hatalmas erdőség közepén található Compiègne városa, amely ma közel 100 000 főt számlál. A Párizstól északra, 80 kilométerre található város története a kezdeti időktől összefonódott a francia uralkodó családok életével. Bennünket a palota XVIII. századtól kezdődő időszaka fog érdekelni.

XV. LAJOS ÉS A FRANCIA KLASSZICIZMUS

XV. Lajos francia uralkodó nagyon kedvelte a vadban gazdag tájat, melyet “Észak Versailles-jaként” emlegetett. Kedvenc építésze Jacques-Ange Gabriel vezetésével 1751 – 1788 között teljesen újjáépíttette a palotát. Az épületegyüttes a francia klasszicizmus minden jelét magán hordozza. Mik lennének ezek? A nyáron együtt leolvassuk a jellemzőket a homlokzatról!

BÁL ÉS FOGADÓTERMEK

A palotában egy közel két órás sétát fogunk tenni, ahol a nagy termek és a kis helyiségek sora követi majd egymást. Megbeszéljük majd, hogy melyiket mire használták. Hogyan masíroztak az őrség termében a császár biztonságára felügyelő katonák, milyen zenére és milyen táncokat lejtettek a XIX. században a francia nemesek és milyen nagy esküvők és mézeshetek színhelyéül választották a hatalmas épületegyüttest?

BONAPARTE NAPÓLEON

Bepillanthatunk majd Bonaparte Napóleon ünnep és mindennapjaiba, megismerhetjük szokásait, erényeit és rigolyáit is. Nyomon követjük majd második házasságának itt töltött boldog perceit is. Az első császárság legszebb bútorai és dísztárgyai segítségünkre lesznek abban, hogy kicsit utazhassunk az császár korában és megérthessük a “francia gloire” születését!

III. NAPÓLEON ÉS A CSÁSZÁRNŐ REZIDENCIÁJA

A XIX. század második felében uralkodó III. Napóleon és Eugénie is sok időt töltött e falak között. Egy másik korban járunk, mások ekkor a szokások, a divat és a stílus. Miközben ezen “másik-Napóleon” életébe próbálunk majd bepillantani, megpróbálunk válaszolni arra a kérdésre, hogy mi különböztette meg a két császárt és a világukat?

A PARK-ERDŐ

Mindkét császárné imádta a természetet, a virágokat és a dísznövényeket. A híradások beszámolnak arról, milyen távolról hozatott növény-különlegességekkel gazdagították a parkjukat, milyen mesés zöld-alagutat alakíttattak ki napi sétájuk kellemessé tétele céljából. Ezek a pergolák elvezettek egészen az erdők bejáratáig……!

EBÉD FAKULTATÍV – PIHENŐ

COMPIEGNE ÉS A HÍRES FEGYVERSZÜNETEK

Compiègne-től néhány kilométerre, a semmibevesző erdők ölén található az a tisztás, amelyet az első világháború befejezését jelentő békekötés színhelyéül választottak. A 250 méteres bevezető út után, egy 100 m²-es körgyűrűt alakítottak ki. 1918. november 8-án ide, a Gare de Rethondes megállóba érkezett a német és a francia küldöttség….

A VAGON ÉS A TANK MESÉI

Hogyan és hol folytak a béketárgyalások a két hatalom között? Milyen szerepet játszott a vagon és vajon ez volt-e az a bizonyos főszerepet játszó kocsi, ahol aláírták a 18 millió halottat követelő háború lezárásának okmányát? A vonat és a tank kalandos története…., folytatás nyáron!

SOISSON ÉS EGY ÚJABB GÓTIKUS CSODA

A város Párizstól 110 km-re, az Aisne folyó festői kanyarulatában fekszik. A város 120 hektáros zöldterületébe illeszkednek a különböző kolostorok és műemlékek. Bennünket kifejezetten a Saint-Gervais-et-Saint-Protais-székesegyház gótikus csodája fog érdekelni.

HOL A HELYE ÉS HOGYAN LEHET LEOLVASNI….?

A kérdés, hogy hol a helye ennek a katedrálisnak a gótikus templomok sorában? Hogyan lehet megérteni és leolvasni az épületről azokat az árulkodó részleteket, jeleket, amelyek segítenek nekünk megérteni a gótikus építészet és művészetek lényegét és fejlődését!

LAON ÉS AZ ELSZENDEREDETT KÖZÉPKOR

Laon városa, az Aisne és a Serre folyók közötti dombságra épült. A várost mintegy megkoronázza egy kimagasló sziklaszirten álló katedrális. A templom egy 370 hektáros olyan terület közepén áll, amely a középkortól a XVII. századig terjedő időszak házait kínálja az odalátogatóknak.

ÉLMÉNYSÉTA A VÁROSBAN

Bejárjuk majd a középkori várfallal védett történelmi központ utcáit, tereit. Felkeressük majd híres műemlékeit, mint a Templomosok kápolnáját és a katedrálistól pár lépésre található kolostort is. Mi is befogadjuk a város szépségét, és talán mi is írunk szeretteinknek róla, mint tette Victor Hugo: “Laon-ban minden szép! A templomok, a házak és a környék…..minden…!!!

LAON ÉS A MIASSZONYUNK KATEDRÁLIS

Sétánk végén elérkezünk a katedrálishoz, melynek tornyából mesés kilátás tárul majd szemünk elé. Ameddig a szem ellát, erdők és ember-építette csodák tárulnak elénk. Az utazás egyik legérdekesebb temploma vár itt ránk.

MINDEN FURCSA! ÉGI TEHENEK FÉLÚTON?

A katedrális különös alaprajza már az első információval szolgál: Vajon miért egyenes lezáródású a szentély? Miért állnak tehenek a templom- tornyokon? Van-e a hátukon ejtőernyő, vagy nem is ugrani készülnek? Ez a katedrális a párizsi Notre-Dame templommal pontosan egy időben készült. Milyen hasonlóságokat és különbségeket találhatunk?

AZ ELSŐ GÓTIKA CSODÁJA

Tiszta, lélekemelő és mesés! Ilyen és ehhez hasonló jelzőket suttogunk majd….! Ez a katedrális maga a csoda, de csak azoknak kínálja fel magát, akik ellátogatnak hozzá! Mi így teszünk….!

Az éjszakánkat Laon városában, vagy környékén töltjük!

Szeretettel várom a visszajelzéseket, az előzetes jelentkezéseket az alábbi kommentekben! Köszönöm a program népszerűsítését a baráti körötökben!

István

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin
Hasonló bejegyzések