Az alábbiakban küldöm Nektek a SziSza baráti körének 2020. július 4 – 11. között tervezett utazásának 2. napi programját. Kérem, hogy a lap alján található kommentekbe írjátok le észrevételeiteket, hozzá(M)szólásaitokat! Kérem azokat, akik még nem jelentkeztek “előzetesen“, de érdekli őket a franciaországi utazás, írjanak nekem. Ezen fontos információ nyomán tudhatom, hogy hány főre foglaljam a szállásokat és szervezzem a programot! Várva visszajelzéseiteket……..KÖSZÖNÖM!

Bízva abban, hogy ismét sokan leszünk és egy újabb felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak!

Baráti üdvözlettel: István

Az utazás a SZiSZa és a Travel Mind utazási iroda közös szervezése!

**A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

CHANTILLY: AZ ÉKSZERDOBOZ-KASTÉLY

A “Château de Chantilly” Párizstól északra, 55 kilométer távolságra, a Nonette folyócska felduzzasztott ölén fekszik. A második napunk nagy részét ezen palotaegyüttes és parkjainak felfedezésére szenteljük.

IRÁNY A KASTÉLYPARK

Az épületegyüttest egy 115 hektáros erdő és kastélypark veszi körül. Ennek felfedezésére indulunk elektromos kisvonattal, kisautóval és / vagy kerékpárral. A túránk során megismerhetjük majd a részleteket ezen hatalmas terület több mint 500 éves történetére vonatkozóan. Hogyan és miért bővülhetett a zöld felület, milyen nagy egységei vannak, és milyen “erdők-rejtette” kis csodákat bújtat összefüggő zöld függönye mögött?

IGAZI CSODÁK ÚTJAIN

A másfél órás kirándulás során meglátogatjuk többek között a kastély tanyáját /Hameau de Chantilly/, az angol-kínai kerteket, melyeket 25 hektáros vízfelület ölel körül. A mesébe illő szalmatetős házacskák az erdei sétájuk során megpihenni vágyó vendégek kényelmét szolgálták. Számtalan forrás mesél arról, hogy hogyan kirándultak és szórakoztak itt a nemes urak és hölgyek. A pikáns részleteket, majd inkább szóban mesélem el.

VÍZEMELŐ SZERKEZET” A NAPKIRÁLY IDEJÉBŐL

A Pavillon de Manse avagy a Hercegek malma, a kastélytól 10 perc sétára, a hatalmas park területén található. A Napkirály testvére, Condé hercege építtette 1678-ban a Nonette folyócska partján. A vízemelő szerkezet feladata volt a medencék vízellátásának biztosítása és a különböző szökőkutak és “vízi-játékok” működtetése. Aumale hercege a XIX. században korának egyik legmodernebb mosodáját hozta itt létre….! Mindent megnézünk….!!!

A RENESZÁNSZ IDŐK PALOTÁJA

A reneszánsz idők nagy francia királyának I. Ferenc uralkodónak barátja, Anne de Montmorency tulajdonában volt a kastély a XVI. század első felében. A Francia Királyság legmagasabb katonai méltóságát, “connétable” tisztséget viselő nemes építtette a ma “Petit château” néven ismert palotát, melynek ma is megtekinthető berendezése egy “érintetlen” XIX. századi dekoráció együttes.

A NAGY CONDÉ HERCEGE, A NAPKIRÁLY RIVÁLISA?

Le Grand Condé”-t, II. Henrik francia király leszármazottjaként, a nagy francia nemesség vezetőjeként ismerjük. A Napkirály seregeinek élén állt a Harmincéves háborúban, melyet sokszor a XVII. század világháborújaként emlegetnek. A király elleni nemesi felkelés vezetőjévé válva XIV. Lajos ellen fordult, ami nagy hibának bizonyult. Mit köszönhet neki Chantilly kastélya? Életének nagy eseményeit könnyen leolvashatjuk a “Galerie des batailles” monumentális festményeiről.

CHANTILLY VENDÉGE A NAPKIRÁLY ÉS UDVARA

Húsz évvel a nemesi felkelés /La Fronde/ után 1671-ben Condé hercege elnyeri XIV. Lajos bocsánatát. Ezen ünnepélyes aktus nyomán a király, a mintegy 3000 fős kíséretében három napig a kastély vendégeként mulatott. Az utazás során elmesélem majd a világraszóló esemény lefolyását /Vatel menüje és furcsa halála, a tejszínhab megszületése, Molière vígjátéka/ és meglátogatjuk azokat a helyeket, ahol ezen ünnepi események zajlottak.

FAKULTATÍV EBÉD, PIHENŐ

GRANDES ÉCURIES: PALOTA A LOVAKNAK

A “Monsieur Le Duc” néven ismert Bourbon-Condé herceg építtette ezt a hatalmas palota-istállót, melynek ma is csodájára jár a világ. Természetesen végigjárjuk épületrészeit, betekintünk a karámokba és találkozhatunk nemes lakóival. Az itt berendezett “ló-múzeum” /Musée du Cheval/ segítségével nyomon követhetjük az ember és a ló viszonyát a kezdetektől-napjainkig. A délután során megtekintünk egy műsort, melynek során a lóidomítás titkaiba pillanthatunk be.

DUC D’AUMALE KALANDOS ÉLETE ÉS CHANTILLY KASTÉLYA

A vezetés során megismerkedhetünk a XIX. század második felében élt Aumale hercegének kalandos életével, melynek során hosszú éveken át emigrációban élt. A londoni évek után, 1871-ben tért vissza Franciaországba és így a tulajdonában levő Chantilly kastélyába. Az épületegyüttes mai képét neki és Honoré Daumet építésznek köszönhetjük. 1886-ban minden javát az Institut de France-ra hagyta egyetlen kikötéssel: “Semmi sem változhat“!

A HERCEG MESÉS GYŰJTEMÉNYE

Duc d’Aumale, főleg a londoni száműzetés évei során valóban mesés gyűjteményt halmozott fel. A Louvre után ez Franciaország legnagyobb festmény kollekciója. Lesz időnk arra, hogy körbevezessem a csoportot és elemezzük a legnagyobb festők híres képeit.

PEIRREFONDS, A FURCSA VÁR

Compiègne erdejének ölén, egy középkori erődítmény képét tükröző vár bújik meg: Pierrefonds. A XIX. század nagy francia restaurátora Viollet-le-Duc elévülhetetlen érdeme, hogy az impozáns építmény ma is áll és megtekinthető. A restaurálás során nemcsak megerősítette az omladozó falakat, hanem maga is kreált a középkorra emlékeztető díszítő elemeket. Ezek leolvasása és megértése lesz a látogatás célja!

A DÍSZUDVAR

Kívülről az épület egy középkori vár képét mutatja. Belépve az udvarra ér bennünket az első nagy meglepetés. Egy reneszánsz épületegyüttes képe fogad bennünket, amely ellentétben a középkori építészet hagyományaival, nem jelzi, hogy milyen épületrészt takar. Az egész a restaurátor zseniális képzeletvilágát tükrözi és dicséri.

A KÖZÉPKORTÓL, III. NAPÓLEON CSÁSZÁRSÁGÁIG

A sétánk során felfedezzük majd a belső felújított és újra képzelt tereket. Megbeszéljük majd, hogy a különböző termek és helyiségek funkcióját, és elemezzük majd díszítményeiket.

A vár-kastély látogatás után indulunk Compiègne-i szállásunkra.

Szeretettel várom a visszajelzéseket, az előzetes jelentkezéseket az alábbi kommentekben! Köszönöm a program népszerűsítését a baráti körötökben!

István

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin
Hasonló bejegyzések