Az alábbiakban küldöm Nektek a SziSza baráti körének 2020. július 4 – 11. között tervezett utazásának 1. napi programját. Kérem, hogy a lap alján található kommentekbe írjátok le észrevételeiteket, hozzá(M)szólásaitokat! Kérem azokat, akik még nem jelentkeztek “előzetesen“, de érdekli őket a franciaországi utazás, írjanak nekem. Ezen fontos információ nyomán tudhatom, hogy hány főre foglaljam a szállásokat és szervezzem a programot! Várva visszajelzéseiteket……..KÖSZÖNÖM!

Bízva abban, hogy ismét sokan leszünk és egy újabb felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak!

Baráti üdvözlettel: István

Az utazás a SZiSZa és a Travel Mind utazási iroda közös szervezése!

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

BUDAPEST – PÁRIZS / REPÜLŐ

A csoport az Air France légitársaság Budapest Párizs között közlekedő menetrend szerinti járatával repül. /oda – vissza/ . Indulás 6:00-kor a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről. Én a párizsi Roissy reptéren várom a csoportot. Érkezés után indulás a buszunkkal Saint-Denis-be.

A SAINT-DENIS APÁTSÁG ÉS KATEDRÁLIS

Az alig 20 km utazás alatt elmesélem a Szent Dénes apátság múltjának történetét. Hogyan és miért alakult ki ez a fontos egyházi épületegyüttes Párizs északi részén? Kik és miért építtették éppen ide? Miért ezzel az épülettel kezdődik a “francia-gótika” története?

A KATEDRÁLIS SZERKEZETE

Hogyan épül fel egy gótikus templom és melyek azok a fontos építészeti és szobrászati elemek, amelyek egy ilyen építményt jellemeznek? A “kezdeti gótika” és a “sugár gótika” ismérvei…..! Az alapoktól a tetőzetig….!

SZENT DÉNES ÉLETE ÉS LEGENDÁJA

Hogyan lehet leolvasni a templom szobrairól és az itt készült kódexek lapjairól a névadó szent életének legendás részleteit? Hogyan és miért érkezett erre a helyre, ahol az évszázadok során emlékét hirdetve egymás után épültek fel a szerzetesi épületegyüttesek.

SUGER APÁT A GÓTIKA ATYJA

Az 1122-ben apáttá választott Suger megalkotta a gótika alapjait és ezen új stílusjegyek alapján újjáépíttette az apátsági templomot. A királyi hatalom központosításának fő támaszaként, meghatározó szerepet játszott korának Franciaországában. Jelmondata: „Novum contra usum” , azaz “Az új a megszokottal szemben” volt.

A BAZILIKA ÉPÜLETE ÉS KINCSEI

A középkori erődítményeket, azok bástyáit és tornyait átalakítva, Suger megalkotta a gótika alapjait. Beléptetve a fényt a templomba, biztosította Isten jelenlétét. A kincstárában őrzött tárgyak egytől-egyig Isten és az egyház dicsőségét hirdették.

HÍRES ESEMÉNYEK SZÍNHELYE

Párizs megér egy misét!” hangzott el nagy valószínűség szerint IV. Henrik francia király szájából. De vajon miért éppen itt, a Szent Dénes bazilikában tért át a katolikus hitre? Hogyan zajlott Medici Mária koronázási szertartása a templomban és hogyan kísérték a Napkirályt utolsó útjára ezen falak között? Ilyen és ehhez hasonló történeteket fogok mesélni a vezetés során!

A FRANCIA KIRÁLYOK TEMETKEZÉSI HELYE

A szentély alatti kriptában találtak rá a Kr. u. 580-ban itt eltemetett Arogendis királynő szarkofágjára. A XIX. század végéig 42 királyt, 32 királynét, 63 herceget és hercegnőt temettek el ide. Ma több mit 70 síregyüttes tanúskodik a temetkezési szokások és a sírkőművészet változásáról. Hogyan veszíthette el a fejét IV. Henrik temetése után több mint 150 évvel…..és ehhez hasonló lélegzetelállító történeteket fogok mesélni az itt zajlott eseményekkel kapcsolatban.

A KIRÁLYI REGÁLIÁK

A “Regáliák” nem mások, mint a királyi hatalmat szimbolizáló tárgyak, melyeket az uralkodók koronázásához használtak, majd a Szent Dénes bazilika kincstárában helyeztek el. A XIX. században, XVIII. Lajos francia király megrendelésére készült regáliák ma is a bazilika kincstárában találhatóak. Természetesen megnézzük őket!

Pihenő, kávé, ebédszünet!

SENLIS, AZ OISE KISVÁROSA

A Párizstól 42 kilométerre található kisváros a Nonette folyócska partján fekszik. A gall-római időkből fennmaradt falak, ma is körülhatárolják a történelmi városközpontot, ahol többek között egy királyi palota romjai fogadnak majd bennünket. Az itt zajlott történetek egészen a meroving kori királyokig nyúlnak vissza. Kr. u. 987-ben itt választották meg uralkodójuknak Capet Hugót…..a többit majd nyáron elmesélem!

NOTRE-DAME DE SENLIS

Franciaország első gótikus épületeinek egyike, valóban mesés környezetben található. Az építés gyors üteme az erőskezű érseknek és a középkori királyok gyakori látogatásának is volt köszönhető. Számtalan érdekesség és hihetetlen történet kapcsolódik a templom múltjához, amelyet furcsa módon egyszerre kezdtek építeni a keleti és a nyugati végén.

A MÁRIA-KULTUSZ

A monumentális gótikus szobrászat történetében először itt faragták kőbe Szűz Mária és Jézus figuráit a mennyei trónon. A templomban számtalan helyen olvashatjuk le a gótika idején megszületett Mária-kultusz megannyi művészi üzenetét.

A RÉGMÚLT NYOMAI, MESÉS ERDŐK REJTEKÉN

Senlis városát szinte minden oldalról hatalmas erdőség öleli körbe. Túracipőt húzunk és egy nagy sétát teszünk a Halette erdőben, ahol megannyi megalit kultúrörökség vár majd ránk. Meglátogatunk egy fanum telephelyet is, amely egy gall-római kultuszhely és szanatórium volt. Mire és hogyan használták? A válaszok …….júliusban…..!

Szállás: Senlis, vagy környéke

Szeretettel várom a visszajelzéseket, az előzetes jelentkezéseket az alábbi kommentekben! Köszönöm a program népszerűsítését a baráti körötökben!

István

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin
Hasonló bejegyzések