SZIRBEK ’60 / SOPRON-MÚZEUMNEGYED

A 60. születésnapomra érkező barátaimnak kínált programok közül, a Soproni Múzeumnegyed bemutatása volt az egyik nagy sláger! Erre a programra pillanatok alatt elfogyott az összes hely! Nem csoda, hiszen a Fő tér palotáiban található múzeumok mindig is városunk büszkeségei voltak, de az utóbbi évek munkái nyomán, az intézmény egy XXI. századi, világszínvonalú múzeum-komlexummá nőtte ki magát! Az alábbi képes beszámoló végigvezeti az olvasót a múzeum terein, az általunk bejárt kiállításain, és felvillant olyan képeket, amelyek tükrözik a 2 órás program hangulatát.

Jó szórakozást!

Kérem, hogy a véleményeteket, észrevételeiteket a lap alján található kommentablakba írjátok! KÖSZÖNÖM!

Itt szeretnék köszönetet mondani Dr. habil. Tóth Imre PhD. igazgató úrnak, és Kuslics Katalin közművelődési munkatársnak, hogy lelkes támogatásukkal lehetővé tették számomra, hogy a baráti körömnek bemutathassam Sopron városának fantasztikus „gyűjtemény-együttesét” !

A Modern Városok Program keretében, soproni belváros szívében négy impozáns műemléképület, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház a Storno-ház és a Tűztorony összekapcsolásával létrejött egy olyan műemlékegyüttes, amely büszkén iratkozik be a világ nagy múzeumegyütteseinek sorába!

TALÁLKOZÁS KÉT ÜTEMBEN

A nagy érdeklődésre való tekintettel, két vezetést kínáltam a baráti köröm számára. Bízom abban, hogy bejárva a múzeum izgalmasan kialakított tereit, sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy visszatérjetek a múzeumba és folytassátok az ismerkedéseteket a kiállítások mesés anyagaival. Mondjátok el mindenkinek, hogy „miért érdemes” betérniük ide….!

A múzeum részérúl Kuslics Katalin fogadta a baráti körömet! Kedves köszöntő szavai után elindult a vezetés….!

A FABRICIUS-HÁZ ÉS A SUTTOGÓ KÖVEK

A XIX. századi Sopron neves személyisége volt az a Fabricius Endre, akinek hajdani palotája ad helyt a régi római kőtár gyűjteményének. Sopron belvárosában bárhol egy kapavágást teszel, biztosan izgalmas római kori leletekre bukkansz! Itt várt ránk a kiállítás leghíresebb szoboregyüttese, a híres capitoliumi triász.

SÍRKÖVEK ÉS VALLÁSOK

Az itt kiállított szobrok, az ókori Scarbantia városában élők szokásairól, hiedelemvilágáról számolnak be. Tudjuk, hogy a sírkövek – sztélék valaha színekben pompáztak! A rájuk vésett latin szövegek lehetővé teszik számunkra, hogy bepillantsunk egyes emberek, családok életébe. Találunk köztük veterán katonákat, kereskedőket, akik kelta származású feleségeikkel, gyerekeikkel és rabszolgáikkal éltek. A római kor emberének hiedelemvilágába is bepillanthatunk. Ennek legékesebb példái, a keleti misztériumvallásokat képviselő Mithrasnak, és az egyiptomi eredetű Isisnek és Osirisnek szentelt kőemlékek.

VÁNDORSZOBROK

A múzeum gyűjteményének több kiállítása szabadon, belépőjegy vásárlása nélkül látogatható! Ebben a szekcióban, olyan XVII – XVIII. századi szobrok és kőfaragványok kaptak helyet, melyek „kalandos útja” ide vezetett! Sopron híres kőfaragó mesterei csodálatos díszítéseikkel gazdagították a városuk épületeit. Ezek közül sok ugyan elpusztult, vagy átépítésre került, de „ék-köveik” szerencsére eljutottak hozzánk. A faragványok közül szeretném felhívni a figyelmeteket II. Draskovich György győri püspök síremlékszobrára, a Mária oszlop domborműveire, valamint a régi soproni városháza erkélykorlátjára és a hozzá tartozó allegorikus szobrokra. Az interaktív mezők és képernyők segítségével, könnyen elképzelhetjük ezen művek eredeti helyét, és megérthetjük igazi művészeti értéküket is!

FALAK, TEREK …..RÉGEN ÉS MA

Sopron története során hármas várfalgyűrű alakult ki. Ezen védelmi rendszer szívében találjuk ma a múzeumnegyedet, amely XXI. századhoz méltó módon kapcsolja össze a múlt és a jelen mesébe illő részeit. Elmondhatatlan érzés volt történelmünk, múltunk és jelenünk jeles tereiben sétálni! Végre méltó környezetbe kerültek értékeink!

SOPRON TORNYAI ÉS A TORONYBA ZÁRT KIRÁLYLÁNY

Sopron legismertebb jelképe a Tűztorony, amely az évszázadok során látványos fejlődésen esett át. A múzeum ingyenesen látogatható terei között szerepel a „Lakótorony és meséi” részleg is, amely újabb tornyok felé vezet minket! Középkori mintára, a város híres családjai lakótoronyat építtettek, ma nyolcat tartunk még számon ezek közül. Talán éppen az egyik toronyban lakhatott az a gazdag ember, akinek „agyaras-lánykája” született. Hogy miről szól a soproni szűz lány mesés legendája? Aki ellátogat a toronyba, annak „torony-magas ismeretei” lesznek erről!

A KIRÁLYI KORONA ÉS SOPRON

Sokan nem is gondolnánk, de a Szent Korona és Sopron kapcsolata több mint 500 évre tekint vissza. A város négy alkalommal látta vendégül legfőbb nemzeti ereklyénket. A kiállítás elmeséli a detektív regényekbe illő Mátyás korabeli eseményeket, a korona elrablásának, visszaszerzésének és közszemlére bocsájtásának törénetét. Fontos információkat kaphatunk a városban történt királyi és királynéi koronázásokról is. Végül az utolsó magyar király, a korona és Sopron közös története elevenedik meg előttünk egy vasúti vagonban. A tárlatvezetés lehetőséget biztosított arra is, hogy a Kis-Herceget is megkoronázzuk itt a városban!

HATÁRTALAN TÖRTÉNET

Ez a kiállítás, Sopron és az egykori Sopron vármegye történetét mutatja be a város ‘arany-korától„, az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknikig. A gyönyörű festmények világából, kilépnek a különböző korok divatjába öltöztetett manökenek. A szobabelsőkben megjelenő bútorok és tárgyak történelemformáló pillanatokba kalauzolnak bennünket. Odaülhetünk Liszt zongorájához, szavazhatunk 1921-ben Sopron hűséges polgáraival, és trabanttal érkezhetünk a határra a híres piknik eseményeire!

OTTHON A VÁROSBAN

A múzeumnegyed kiállításait ma befogadó paloták, híres soproni polgároknak és a városba látogató neves személyiségeknek nyújtottak otthont. A XVII-XIX. századi lakásbelsőket úgy alakították ki, hogy a konyhától a szobákon át az étkezőkig, hűen mutassa be a 300 év alatt itt történt eseményeket. A múzeumi látogatást kosztümös filmek, gasztrotörténeti vetítések, ruharekonstrukciók, és felölthető jelmezek tették a vezetést több mint izgalmassá!

A STORNO CSALÁD LAKOSZTÁLYAI

A Storno család historizáló otthona, az itáliai és német kultúrájú generációk kivételes értékű művészlakása. A Storno-gyűjtemény, amely ma a Fő téren, egy barokk sarokház második emeletén található, id. Storno Ferenc (1821–1907) és családja gyűjteményét mutatja be. A család 1875–1976 között lakta ezeket a helyiségeket, amelykben sétálva megérhetjük egy korabeli művészember, gyűjtő lelkületét és hozzánk intézett üzenetét!

Szeretettel várom az észrevételeket és véleményeket az alábbi kommentablak üzenőfalán! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

16 válasz

 1. Kedves István!

  Nagyon szép épületekból áll a múzeumnegyed A fotók csodálatos mutatják be

  Külön élmény lehetett a hallgatoságnak ahogy te meséltél róla.
  Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Így van! A Soproni Múzeumnegyed valóban villágra szóló csoda! Ha Sopronban jársz, feltétlen látogass el oda!
   Számra is nagy élmény volt vezetni ebben a múzeum-együttesben! Remélem, egyszer majd neked is megmutathatom!

   Baráti üdv,
   István

  1. GT!
   …..én is így érzem! CSODÁK voltak a szemünk előtt!!!! De még milyen csUdák kééééérem!

   Köszönöm, hogy ott voltatok velem és meghallgattatok! Öröm és megtiszteltetés volt számomra….!

   Baráti üdv,
   István

 2. Szép emlékeket idézett fel a vezetésed István, minden percét élveztük városunk kiemelkedő, színvonalas múzeum együttesének egyedi, senkivel össze nem vethető bemutatását.

  Hála és köszönet érte🥰

  1. Drága Dóri! ☺

   Nagy öröm számomra, hogy ott voltatok velünk és megtiszteltetek jelenlétetekkel a szülinapi rendezvényeken.Köszönöm az elismerő szavakat, tőled, mint kommunikációhoz értő szakembertől még jobban esnek……! 🧐😄😘
   Bízom abban, hogy hamarosan újra találkozhatunk….!🥹🥀🌞

   Pusz,i,

 3. Kedves István!

  De jó volt olvasni a beszámolódat és látni a képeket! A múzeumnegyed csodálatosan felújított és korszerűsített termeiben megelevenedett a történelem, a kiállított tárgyak közt az ember időutazásban vehetett részt, ami a te profi vezetésed által lett még izgalmasabb. Sopron pedig egy kis gyöngyszeme az országnak, az már biztos, hogy örökre a szívembe zártam.

  Köszönet érte!

  B.Márti

  1. Kedves Márti!

   Nagy örömmel olvasom, hogy szívedbe zártad gyermekkorom szeretett városát! Valóban, a múzeumnegyed egy európai sőt meg merem kockáztatni világszintű modern, látványos kultúr centrummá nőtte ki magát.

   Drága vagy! Köszönöm az elismerő, baráti szavakat a vezetésemmel kapcsolatosan….! Igazán jól estek!

   Bízom abban, hogy hamarosan újra találkozhatunk és tovább szőhetjük a közös élmények és csodák sorát!

   Baráti üdv,

   István

 4. Kedves István,

  Biztos vagyok benne,hogy csodaszép dolgokat mutattál meg a barátaidnak.
  Sajnos sosem jártam Sopronban.

  Nagy ölelés neked,
  Bodó Hajnal

  1. Drága Hajnal!

   Sajnálom, hogy nem tudtatok eljönnni!
   Talán majd a legközelebbi találkozónkra……., TÖBB szerensénk lesz!

   Pusz,i,

 5. Kedves István!

  Sajnos már nem fértünk bele a létszámba így ez a közös program kimaradt számunkra! 🙁
  A Storno házat sikerült egyénileg megnéznünk.Nagyon látványos és érdekes, Persze az idegenvezetésed még színesebbé tette volna. Nagyon egyedi és különleges a múzeum komplexum.
  Reméljük hogy még lesz lehetőségünk egyszer megnézni vezetéseddel az összes épületet. 🙏😊

  1. Nagyon köszönöm a visszajelzést és a kedves, elismerő szavakat.

   Bízom abban, hogy egyszer majd elmesélhetem nektek is a múzeum titkait….!😉🙃😊😘

   Baráti üdvözlettel,
   István

 6. Kedves István!

  Ilyen részletességgel még nem volt alkalmam megtekinti-e csodás várost és annak kiemelkedő nevezetességeit.
  Remélem, hogy majd 1x sikerül személyesen is meghallgatnom Téged, néznem ezeket a csodákat.

  Addig is -így, itt köszönöm Neked ezt az élményt ISTván ! ❤

  1. Szia Ági!

   NAGYON köszönöm, hogy elolvastad és legalább így velem / velünk tudtál tartani. 😝🧐💐
   Bízom abban, hogy lesz alkalmam és elmesélhetem majd Neked is egyszer….., személyesen! ☺😊😘

   Pusz,i,

 7. Kedves István!

  Novemberben voltunk mi is Sopronban és láttuk ezen épületek egy részét, igaz csak kívülről.
  Ezzel az összeállítással teljes kezd lenni az élmény.
  Köszönöm!

  Géza

  1. Kedves Géza!

   Örülök, hogy Sopronban jártak. 😉Sajnálom, hogy nem találozhattunk és hogy nem mutathattam meg ezeket a valóban fantasztikus csodákat Önöknek! 🥲
   Bízom abban, hogy egy nap majd megtehetem! 🙂
   KÖSZÖNÖM, hogy elolvasták a beszámolót és hogy visszajeleztek!

   Tisztelettel, István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések