LEONARDO ÉS VAN GOGH PÁRIZSBAN / utazás 3. nap

A RENESZÁNSZ MESÉS VILÁGA

A SZiSza baráti köre két újabb szenzációs utazásra indul! A francia főváros az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci, és a Párizsban két évet dolgozó Van Gogh művészetének lázában ég! Az utazás célja, hogy mi is bepillantsunk ebbe a rejtelmes és gazdag világba! Az alábbiakban küldöm a harmadik nap tervezett programját!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: JÚNIUS 15.

Kérem jelezzétek előzetesen, hogy melyik utazás érdekelne benneteket! Ez segítene abban, hogy kalkulálhassam az árakat és kialakíthassam a költségvetést! Szeretettel várom jelentkezéseteket a következő e-mail címre:

 szirbeki@gmail.com 

*** A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

CHANTILLY ÉS A“TEJSZÍNHAB-KASTÉLY”

Busszal érkezünk a Párizstól 50 kilóméterre északra található városba, amely többek között arról híres, hogy itt találták fel a tejszínhabot. A helység ékességét jelenti ez a kastély, melynek központi részét egy híres XVI. századi francia építésznek /Jean Bullant/ köszönhetjük. Az épület nagyobbik részét a XIX. században újjáépítették.

EGY MESÉS GYŰJTEMÉNY, EGY MESÉS HELYEN

A kastély hihetetlen gazdagságát Condé hercegeinek / XVII – XIX. század / köszönheti. Henri d’Orléans, duc d’Aumal kívánságának megfelelően a kiállítás tárgyai nem hagyhatják el a kastélyt. Nagy örömmel fogom nektek megmutatni a gyűjtemény legszebb képeit és tárgyait!

AZ “ÁRTATLANOK SZÖKŐKÚTJA” PÁRIZS SZÍVÉBEN

A középkorban itt volt a város temetője és híres piaca. A hely ékességét jelentő, 1548-ban emelt reneszánsz szökőkutat többször átépítették. De vajon mi köze van az “ártatlanokhoz” és kik voltak ők valójában? Tudjuk, hogy innen indultak utolsó útjukra az elítéltek és ide érkeztek a városba bevonuló királyok is. Azt hiszem, hogy ezen hely története és színes anekdotái is megérnek majd egy hosszabb mesét!

A VÁSÁRCSARNOK ÉS AZ ŐSERDŐ TITKAI

Az elmúlt években a vásárcsarnokot teljesen újjáépítették. Az őszi utunkon végigjárjuk majd lépcsőit és helyiségeit és együtt fedezzük fel mindazon zseniális technikai megoldásokat, amelyek jellemzik a XXI. századi épületet. Arra is fény derül majd, hogy mi köze ennek a modern csodának a trópusi őserdőkhöz!?

SAINT-EUSTACHE TEMPLOM ÉS KINCSEI

A XVI. században épített templom, a késő gótika és a korai reneszánsz korának építészeti remeke. Az épület előtt 1986-ban elhelyezett Henri Miller “Écoute” szobor, a hely évszázados történetetit figyeli. Ezek közül lesznek olyanok, melyeket kénytelen lesz újra meghallgatni, hiszen néhányat én is elmesélek majd nektek! Remélem, hogy nem fogjuk nagyon untatni! Ahogyan én ismerem a csapatot, mi biztosan tudunk neki újat suttogni!

EGY ÉPÍTÉSZETI CSODA PÁRIZS SZÍVÉBEN

A 105 m hosszú öt hajós templomépület szentélye körül, egy dupla elkerülő folyosóra nyílnak a gyönyörű kápolnák. Az ég felé törő csúcsíves boltozatok, szédületes magasságban, 33 méteren záródnak össze a fejünk felett. A templomvizit során, a különböző díszítő elemek gazdag tárházát fedezhetjük majd fel együtt. Többek között arra a kérdésre keressük majd a választ, hogy hogyan sikerült harmóniát találni a gótikus struktúra és a reneszánsz díszítőelemek között?

ÉGLISE SAINT-ÉTIENNE-DU-MONT ÉS A RENESZÁNSZ “JUBÉ”

Az 1491 és 1624 között épült híres párizsi teplom ugyancsak magán viseli a gótika és a reneszánsz korok stílusjegyeit. Hogyan kapcsolódik az épület a francia főváros egyik nagy védőszentjének /Sainte Geneviève/ életéhez és a hunok félelmetes világához? Mit jelent a “jubé” és miért kivételes kuriózum éppen ez a szentélyrekesztő?

PANTHÉON, A NEOKLASSZICIZMUS FELLEGVÁRA

Az épület homlokzatát az i.e. I. században épült római Pantheon, míg a kupoláját a San Pietro in Montorio dombján álló, Bramante által XVI. században emelt Tempietto ihlette. A nemrég felújjított épület, mely egyben Franciország nagyjainak temetkező helye is, számtalan kuriózummal szolgál majd nekünk. A bátrabbak természetesen felmehetnek a kupolájába is, ahonnan a város egyik legszebb panorámája tárul majd szemük elé.

A LOUVRE ÉS A “NAPI RENESZÁNSZ”

A világ egyik legnagyobb múzeumában fejezzük majd be a nap programját. Mit is üzen valójában a bejárat fölött emelkedő piramis az odalátogatóknak? Egész nap fürdőzve a nap, éjszaka pedig a csillagok fényében hogyan születik folyamatosan újjá ez a valóban kuriózum épület a szemünk láttára? Vajon értjük-e az igazi üzenetét, vagy csupán bejáratként használjuk a sokak számára “oda-nem-illő” épületet? A tudománytól az ezotériáig, a technikai megoldásoktól az esztétikai kíváncsiságig…….!

A FLAMAND MŰVÉSZET AVAGY A FESTÉSZET FORRADALMA

Hogyan forradalmasította az olajtechnika a flamand festészetet és hogyan járult hozzá a reneszánsz megszületéséhez? A múzeum hatalmas gyűjteményének legszebb képeiből válogatunk majd, és ezeket elemezve próbálunk válaszokat találni a felvetődő kérdésekre!

A FRANCIA RENESZÁNSZ MESTERMŰVEI A LOUVRE GYŰJTEMÉNYÉBEN

Hogyan hatott az antik világ művészete a francia emberekre és alkotókra a reneszánsz idején? Milyen zenére és hogyan táncoltak a XVI. századi királyi bálteremben? Hogyan hatott a kor szellemisége a francia divatra? Már akkor is úttörőnek számítottak ebben a kérdésben a franciák, és ha igen, hogyan lehet mindezt leolvasni a múzeumban bemutatott tárgyakról?

A LOUVRE ÉS AZ OLASZ RENESZÁNSZ REMEKMŰVEI

A múzeum Nagy Galériájában felbecsülhetetlen értékű művek százait nézheti meg a látogató. Általában, a rendelkezésre álló idő sürgetése miatt csak rápillantani van idejük néhány műre. Mi nem fogunk rohanni! Elmondhatatlan élmények várnak ránk! Terítékre kerülnek majd Giotto, Botticelli és Leonardo képei…..és/de a lista valóban hosszú……!

LEONARDO PÁRIZSBAN : 1519 – 2019.

Leonardo da Vinci ötszáz évvel ezelőtt, 1519-ben halt meg franciaföldön. Ezen neves évforduló kapcsán, a Louvre egy fantasztikusnak ígérkező kiállítást kínál az érdeklődőknek! Nagyon bízom abban, hogy mi is azok közé fogunk tartozni, akik ezen neves eseményen emlékezhetünk majd meg a világ egyik legnagyobb zsenijéről!

FOLYT. KÖV.

Szeretettel várom előzetes jeletkezéseiteket, az észrevételeiteket és véleményeiteket az alábbi hozzá(M)szólások rovatban! KÖSZÖNÖM!